Tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii, a declarat marti, la Viena, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.
"Tarile cu regim fix al cursului de schimb trebuie sa intre in zona euro cat de repede pot (...) Pentru statele cu regim flexibil, cum sunt Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, este mai bun un mix, sa nu se grabeasca, si sa utilizeze flexibilitatea politicii monetare. Sigur, este o masura temporara, si reformele pana la urma trebuie facute. (...) Ajustarile fiscale au oferit spatiu pentru politica monetara, iar reducerea dobanzilor va ajuta companiile din aceste state", a spus Franks, prezent la The Euromoney Central & Eastern European Forum, relateaza Mediafax.
El a precizat ca, in ciuda masurilor importante adoptate de statele din regiune in ultimii ani, este "mult mai mult de facut" in zona reformelor structurale.
Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.
In luna decembrie a anului trecut, presedintele Traian Basescu a declarat pentru Financial Times ca Romania va stabili in prima jumatate din 2011 daca va mentine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea in zona euro. Tarile cu regim flexibil al cursului de schimb, printre care si Romania, nu trebuie sa se grabeasca cu aderarea la euro, ci sa profite de avantajul unei politici monetare proprii, a declarat marti, la Viena, seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.
"Tarile cu regim fix al cursului de schimb