Maine, Presedintele chinez Hu Jintao va ateriza la Washington. Dupa cele 21 de salve de tun protocolare, florile de rigoare si trecerea in revista a garzii de onoare, va avea loc adevaratul summit global, cel care va hotari multe lucruri, aparent neimportante pentru cetatenii Romaniei, de fapt extrem de importante pentru ca dupa ceea ce se va intampla sau nu in acest summit vom cunoaste poate potecile viitorului economic al planetei, cel putin pentru perioada de un an, doi care poate fi anticipata.
Hu Jintaoeste actualul lider suprem al R. P. Chineze, deţinând în acelaşi timp funcţiile de Secretar General al Partidului Comunist Chinez din 2002, Preşedinte al Republicii Populare Chineze din 2003 şi Şef al Comisiei Militare Centrale din 2004. Jintao este probabil cel mai important lider chinez de la Deng Xiaoping pana astazi. In perioada de cei aproape 10 ani de cand a luat in mana haturile puterii de la Beijing, China a reusit sa devina ceea ce toti recunosc astazi – un jucator principal in geopolitica globala. Hu Jintao, inginer de meserie, este un birocrat ambitios, rezultat al aparatului comunist chinez, asta inseamnand dur si conservator. Despre duritatea lui se poate invata din perioada in care a fost “stapanul Tibetului”, perioada de framantari politice globale (1989), in care a innabusit (unii spun violent) orice incercare nationalista din aceasta regiune anexata cu forta statului Chinez. Astazi, la varsta de 68 de ani, devenit primul politician chinez care joaca global direct in fata Statelor Unite, are mari sanse de a scrie o pagina importanta in istoria tarii sale.
In fata lui Hu Jintao se prezinta al 44-lea Preşedinte al Statelor Unite,Barak Hussein Obama Jr.,primul afro-american ales în această funcţie. Fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama Sr. şi al unei americance, Ann Dunham Stanley, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în H