Agricultorii vor ieşi în câştig din încasarea subvenţiilor, chiar dacă sunt amendaţi pentru terenurile arabile necultivate.
Dacă ai un teren agricol nelucrat, nimic nu te împiedică să soliciţi subvenţia la hectar, care în prezent este de 130 euro, mai precis jumătate de la Uniunea Europeană (UE) şi jumătate de la statul român. UE nu condiţionează în nici un fel acordarea subvenţiei pentru agricultură de cultivarea terenului, dacă acesta este arabil, potrivit preşedintelui Agrostar, Ştefan Niculae. Singura diferenţă este în cazul în care terenul agricol deţinut este mai mic de un hectar, iar în acest caz nu se pot cere subvenţii.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au anunţat că „printr-o ordonanţă sau lege care va fi introdusă în Parlament", va fi introdus impozitul de 400 lei pe hectar pentru terenurile nelucrate.
Două situaţii statistice
„Am avut două situaţii statistice: 1,1 milioane hectare nelucrate au fost comunicate de Direcţia Generală pentru Agricultură şi 1,3 milioane hectare de la APIA. Acestea sunt datele oficiale, din documente, deşi există reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale ale agricultorilor care lansează cifre mult mai mari", ne-a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
În privinţa competenţelor de control, oficialii de la Ministerul Agriculturii spun că încă nu este stabilit cine va face verificările în teren.
„Ne-am gândit la mai multe variante, încă nu este stabilit cine va face controalele pe teren. La început s-au făcut propuneri ca, eventual, să se facă controale prin Camerele Agricole care se vor înfiinţa. Însă nici Camerele agricole, nici APIA nu pot face astfel de controale. S-ar putea ca verificările să se facă prin consiliile locale, încă nu este nimic stabilit", a mai precizat Adrian Rădulescu.
În ultimii ani, problema terenurilor nelucrate şi amendare