Important eveniment cultural dar şi un eveniment marcant în relaţiile româno-franceze : Institutul de Studii Bizantine, fondat de călugării francezi asumpţionişti în anii 30 şi închis apoi de comunişti, şi-a redeschis porţile. Evenimentul a fost marcat de prezenţa unor numeroase personalităţi ale lumii catolice şi ortodoxe, ale corpului diplomatic acreditat la Bucureşti dar şi ale României – la eveniment au fost prezenţi între alţii ministrul de externe Teodor Baconschi şi predecesorul său Andrei Pleşu.
Acum 63 de ani la Bucureşti, 25000 de cărţi privind creştinismul oriental erau salvate printr-o gaură făcută de preoţii catolici asumpţionişti pe sub zidul Ambasadei franceze şi transferate astfel la Paris prin valiza diplomatică. Erau cărţile Institutului de Studii Bizantine, institut fondat la Istanbul în secolul al XIX-lea şi transferat la Bucureşti în anii 30.
Instaurarea regimului comunist în 1947 avea să întrerupă activitatea acestui focar de cultură, frecventat de istorici ca Nicolae Iorga sau Nicolae Bănescu. Acest centru de studii, unanim recunoscut în lume – preoţii asumpţionişti fiind în acelaşi timp şi membri ai Centrului Naţional francez al Cercetării Ştiinţifice – şi-a redeschis ieri porţile în aceeaşi clădire neogotică situată între ambasada franceză şi Liceul francez Anne de Noilles.
La inaugurare a ţinut să fie prezent şi ministrul de externe Teodor Baconschi, el însuşi specialist în istoria creştinismului oriental cu o teză de doctorat la Sorbona condusă de marele istoric şi antropolog Michel Meslin. Este atât un eveniment ştiinţific, cultural, cât şi un moment de referinţă în relaţiile franco-române.
“Acest eveniment este în acelasi timp cultural şi franco-român, legat de redeschiderea acestui centru de studii bizantine sub egida părinţilor asumpţionişti. Aceştia au fost în mod dramatic, brutal, evacuaţi o data ce regim