Un studiu efectuat de doi experţi în sistem judiciar a stabilit că instanţa locală funcţionează cu un minus de 12 judecători. Judecătoria are una din cele mai mari încărcături de dosare din România, cu o medie de peste 550 de procese de soluţionat anual pentru fiecare magistrat.
Conform unui studiu privind restructurarea instanţelor din România, Judecătoria Galaţi ar trebui să funcţioneze cu 12 judecători peste actuala schemă de personal, care include 31 de magistraţi.
Deficit de nouă judecători
De Terry R. Lord (specialist în sistemul judiciar) şi Jesper Wittrup (specialist în administrarea instanţelor) au plasat Judecătoria Galaţi printre cele trei instanţe din România la care este necesară mărirea numărului de judecători pentru a se putea vorbi de un adevărat act de justiţie. Realitatea este că doar 22 de posturi de judecător sunt ocupate în momentul de faţă, iar de suplimentarea numărului de magistraţi la instanţa gălăţeană nici nu poate fi vorba atâta timp cât nici actuala schemă nu a fost completată.
„Un judecător este în concediu de creştere a copilului, unul este detaşat la Penitenciar, iar alţi cinci judecători stagiari au mers ieri la Bucureşti pentru a-şi exprima opţiunile privind instanţa la care vor să activeze", ne-a declarat judecătoarea Diana Oancea, preşedintele Judecătoriei Galaţi. În aceste condiţii, cei 22 de judecători de la instanţa gălăţeană trebuie să judece, în 2011, circa 27.000 de dosare, la care se adaugă un „stoc" de alte 15.000 de dosare rămase de anii precedenţi.
Asta în condiţiile în care alte instanţe din ţară funcţionează în plus şi câţiva zeci de judecători. Experţii De Terry R. Lord şi Jesper Wittrup consideră că numărul judecătorilor din judecătorii ar trebui redus cu 30 în Gorj, 26 în Bucureşti, 24 în Mehedinţi şi 14 în Vâlcea. Studiul privind raţionalizarea instanţelor a avut la bază o medie de