Foreign Policy prezintă un portret unic al pieţei ideilor în anul 2010 şi al celor care au alimentat-o. Iar FP România adaugă o listă cu 101 de experţi locali în „politică internaţională, economie şi idei”. Clasamentul FP nu se rezumă la Obama şi Merkel, ci aduce în prim-plan figurile care contează lumea asiatică sau musulmană şi opera unor antreprenori care schimbă stilul de viaţă de pe toate continentele.
Extras din ediţia nr. 20 a FP România (ianuarie/ februarie). Detalii ilustrate: Sumarul, Nota editorului.
Am început lucrul la noua ediţie, şi am încheiat lucrarea tocmai apărută la standurile de presă, cu al doilea Top 100 al gânditorilor globali: minţile care au marcat anul trecut lumea ideilor – majoritatea arată în paginile revistei ce cărţi au pe noptieră, dacă nu au trecut deja la cititoarele digitale.
E vorba de demnitari, executivi şi antreprenori - sau cei care amendează deciziile politice şi economice, ori formează opiniile multora. Sunt înalţi funcţionari de stat sau sfetnici ai unora, universitari de catedră sau cercetători de teren, jurnalişti şi scriitori. Cei mai mulţi au influenţă asupra destinelor semenilor din mai multe ţări; mai ales din statele mari şi tari - deci şi a celorlalte. Nu sunt doar occidentali: mai nou, occidentalii sunt foarte atenţi la chinezi şi indieni, la turci şi brazilieni.
Alţii sunt condeieri citiţi în jurul lumii: de la Gabriel Garcia Marquez, premiat - finalmente - cu Nobelul pentru literatură, la Malcolm Gladwell, prizat şi în România. Ori religioşi capabili să inspire mase de credincioşi - mai ales islamici. (De ce nu şi creştini?)
Nu puţini sunt inventatori de soluţii necesare la firul ierbii. Bill Gates şi Warren Buffet îşi donează colosalele averi pentru o abordare antreprenorială a combaterii SIDA ori a foametei. Mai modeşti, Agnes Klingshrin şi Peter Scott a