Consumul de carne şi administrarea incorectă a medicaţiei cresc frecvenţa episoadelor dureroase. Fără terapie, atacurile de gută sunt mai agresive, putând produce leziuni la nivelul articulaţiilor. De asemenea, ele favorizează şi apariţia complicaţiilor la nivel renal, avertizează specialiştii.
Temperaturile scăzute favorizează apariţia atacurilor de gută, o boală cauzată în principal de o tulburare a metabolismului acidului uric şi care afectează articulaţiile mâinilor şi picioarelor. De aceea, specialiştii spun că, mai ales în sezonul rece, bolnavii de gută care nu respectă regimul alimentar şi tratamentul prescris de medic se confruntă cu atacuri mai severe şi mai frecvente, ce se manifestă prin dureri puternice la nivelul membrelor inferioare şi superioare şi prin înroşirea acestora.
„Guta este o boală articulară care afectează în special populaţia de sex masculin, mai ales după decada a cincea de viaţă. Astfel, doar 5% din totalul pacienţilor cu gută sunt femei, boala apărând în cazul lor în general după instalarea menopauzei. Apariţia bolii este strâns legată de nivelul acidului uric din sânge. Acesta este o substanţă aflată în mod normal în organism şi care, de altfel, se dozează în mod uzual. Un nivel mai mare decât în mod normal (în jur de 7 mg/dl) predispune la apariţia atacurilor de gută", spune medicul specialist medicină internă Daniela Opriş de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.
Consumul mare de carne şi de alcool
În trecut, guta era numită „boala regilor", deoarece se considera că apare mai frecvent la persoanele înstărite, care consumau multă carne (în special vânat) şi alcool. Specialiştii spun că, într-adevăr, carnea şi produsele din carne, mai ales organele, dar şi fructele de mare au un conţinut mare de purine, substanţe care se transformă în acid uric. Potrivit medicului Daniela Opriş, atacurile de gută pot fi f