Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat pentru MEDIAFAX că s-ar putea să fie "durere" pe la primării, pentru că unele au angajat prea multe cheltuieli iar altele au supraestimat veniturile, menţionând că arieratele instituţiilor centrale trebuie eliminate până la jumătatea anului.
El a arătat că datoriile autorităţilor locale vor fi reduse treptat, întrucât legea le obligă să nu mai angajeze noi cheltuieli înainte de plata obligaţiilor restante.
"La jumătatea anului, arieratele de la nivel central trebuie să fie zero şi cred că este un obiectiv rezonabil şi realizabil. La nivel local vom vedea cum se implementează OUG 63/2010 (privind normele de cheltuieli pentru autorităţile locale - n. r.) care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. S-ar putea să fie durere pe la primării, pentru că sunt unele care au angajat prea multe cheltuieli şi altele care şi-au supraestimat veniturile", a spus Ialomiţianu, aflat la Viena pentru a participa la The Euromoney Central & Eastern European Forum.
Ministrul Finanţelor a adăugat că toate condiţionalităţile cu FMI au fost îndeplinite şi crede că măsuri ar trebuie întreprinse în continuare pe partea de restructurare a companiilor de stat şi de reformare/restructurare a domeniului sanitar.
"Va fi un acord care se va axa mai mult pe expertiză şi pe oferirea de credibilitate. Mă aştept ca Fondul să atace domenii unde avem probleme, cum sunt absorbţia fondurilor UE şi agricultura", a continuat Ialomiţianu.
Ministrul Finanţelor va ţine un discurs la panelul dedicat României în cadrul seminarului The Euromoney Central & Eastern European Forum, unde va transmite că România vrea să încurajeze investiţiile pe termen lung şi relocarea industrială.
FMI a acceptat la începutul anului o nouă derogare privind plata arieratelor, Guvernul ratând ţinta stabilită în această privinţă cu instituţia financia