Participatia statului la Fondul Proprietatea ar putea scadea in acest an sub 33 de procente, de la 39% cat avea in decembrie 2010, pe fondul continuarii procesului de restitutire a despagubirilor, a declarat Greg Konieczny, manager de porfotoliu la Fondul Proprietatea.
„Daca statul vrea sa atraga mai multe actiuni pentru conversia despagubirilor, va trebui sa faca o majorare de capital social”, a mai spus Gregory Konieczny (foto).
Procesul de despagubiure a fost intrerupt in 11 ianuarie si se va relua la 60 de zile dupa listare.
„Inainte de listare, conversia despaguburilor se facea la 1 leu pe actiune insa dupa reluarea acestora, conversia va fi facuta la pretul mediu din piata din ultimele 60 de zile”, a declarat Dana Mirela Ionescu, presedinte Raiffeisen Capital&Investment.
Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a admis la tranzactionare actiunile emise de Fondul Proprietatea, incepand cu 25 ianuarie 2011. Astfel, cel mai asteptat emitent de pe piata de capital a primit ultimul aviz de care avea nevoie pentru listare.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde Euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.