Nimeni nu ştie câţi romi sunt cu adevărat în România. Cert e că toţi nu se vor declara niciodată, spune expertul pe romi din Bihor. De ce nu-şi declară romii etnia? adevarul.ro vă prezintă rezultatul unei cercetări jurnalistice realizate la nivel naţional.
"adevarul.ro" a vorbit cu actuali şi foşti experţi pe romidin Prefecturile României şi a aflat că, de fapt, numărul romilor este de minimum două ori mai mare, adică peste 1 milion.
Precizare pentru cititori:Nu toate datele adunate de adevarul.ro provin de la funcţionari publici aflaţi în funcţie. La unele Prefecturi, cum ar fi Satu Mare, Covasna, Hunedoara, Timiş, postul de expert judeţean pe romi a fost desfiinţat sau lăsat vacant. Aşa că adevarul.ro a vorbit cu oamenii care au ocupat aceste funcţii până să fie desfiinţate în 2010. Alte prefecturi, cazul experţilor din Hunedoara, Braşov, Alba, Timiş, Bistriţa-Năsăud, au spus că în niciun caz nu s-au declarat toţi romii la recensământ dar că nu au alte date estimative şi acolo am păstrat datele din 2002. Toate datele din acest articol sunt estimările expertilor de la Prefecturi. Cifrele oficiale vor apărea la următorul recensământ al populaţiei, din 22-31 octombrie 2011.
În acte sunt 535.140 de romi, dar nu toţi s-au declarat la recensământul din 2002. De ce nu-şi declară romii etnia? Motivele diferă în funcţie de comunitate.
"Majoritatea se declară maghiari"
Expertul Prefecturii judeţului Bihor, Carmen Mitricoiu, a zis că "toţi nu se vor declara niciodată" şi că "majoritatea se declară maghiari pentru că nu mai vorbesc limba romani şi trăiesc în comunităţi maghiare". La Satu Mare, Rozalia Bondra, fost expert pe romi până în 2010, a zis că "foarte mulţi s-au declarat maghiari" şi "doar cei care vorbesc limba romani s-au declarat romi, adică 25% din ei".
"Principalul motiv pentru care la noi nu s-au declarat este că mulţi s-a