Medicii si arhitectii sunt singurii absolventi de studii superioare care isi gasesc "din prima" un loc de munca conform specializarilor pe care le-au urmat. Asta in timp ce facultatile de stiinte ale naturii sau silvicultura produc someri pe banda rulanta. Rezultatele fac parte dintr-un studiu referitor la integrarea absolventilor pe piata muncii, care a precedat lansarea Registrului National al Calificarilor din Invatamantul Superior din Romania. In contextul in care ofertele universitatilor sunt considerate irelevante de firmele din piata, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat marti ca oferta educationala a tuturor universitatilor din Romania si cerintele pietei muncii, pe fiecare specializare in parte, vor putea fi accesate prin portalul www.rncis.ro.
Vezi in articol domeniile unde absolventii de facultati au sanse mici sa isi gaseasca de lucruVezi topul salariilor absolventilor, in functie de specializarea urmata Cu alte cuvinte, studentii pot vedea ce sanse au sa se angajeze, in functie de studiile pe care le urmeaza, si spre ce masterate sau doctorate se pot indrepta. Portalul www.rncis.ro unifica programele educationale ale tuturor universitatilor din Romania, prezinta competentele profesionale pe care le dobandesc absolventii fiecarei facultati, cerintele pietei muncii referitoare la fiecare specializare, precum si locurile de munca unde se pot angaja absolventii, pe fiecare calificare.
Timp necesar angajarii dupa absolvire Foto: uecncfpa"E un fel de Facebook al invatamantului superior", a declarat ministrul Educatiei, citandu-l pe Sorin Zaharia, managerul acestui proiect. "Si daca nu esti pe Facebook, nu existi, nu?", a continuat Funeriu.
Potrivit acestuia, prin discutii cu angajatorii, s-au definit competentele si cunostintele pe care trebuie sa le aiba specialistii iesiti de pe bancile facultatilor. In functie de ac