Cursul petrolului ne da mereu dureri de cap. Se stie ca pretul este foarte putin elastic (asta insemnand ca oricat se va scumpi, lumea va continua sa il cumpere, la fel ca si painea), in ciuda protestelor la pompa ale nefericitilor soferi. Ieri, barilul Brent din Marea Nordului cu livrare in luna martie era cotat la 97,65 dolari la Londra (InterContinental Exchange – ICE), in scadere cu 73 de centi fata de inchiderea de vineri, scrie Dan Popa pe blogul lui.
La New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul de “light sweet crude” (WTI) cu livrare in februarie, inregistra si el un recul de 56 centi, ajungand la 90,98 dolari. oil demand2 Foto: Hotnews
Cine produce si mai ales, cat petrol se foloseste in lume in cursul unui an? Datele le am de la OECD.
China, India si SUA sunt printre cei mai mari consumatori. Statele Unite consuma anual peste 800 de milioane de tone metrice, China circa 350 de milioane (dar in crestere consistenta) iar indienii isi taie si ei o felie de consum mai mare decat a Federatiei Ruse (semn al cresterii economice a Indiei). Romania se afla- potrivit ultimelor date raportate, la circa 10 milioane de tone metrice (in usoara scadere), dupa ce in 1978 consumam cam 18,7 milioane de tone- aproape dublu. Nu o spun nostalgic (ii rog pe cei de stanga sa se abtina), ci invocand dezvoltarea intensiva a industriei care consuma enorm.
Daca va uitati la graficul legat de diferenta dintre cat se produce si cat se consuma in Europa, o sa vedeti ca oil production consumption Foto: Hotnews
diferenta e consistenta. Desigur, ecartul este asigurat prin importuri. Probabil ca asistam la o cartelizare puternica a statelor din OPEC, care vor sa isi maximizeze profiturile, iar cum nimeni nu li se poate opune…
Bine, daca discutam strict despre evolutia de ieri a petrolului, trebuie sa avem in vedere ca SUA a celebrat luni