Câteva sute de copii abandonaţi au ajuns, în 2010, în instituţii ale statului, după ce asistenţii lor maternali au renunţat la joburi din cauza tăierilor salariale de 25% "dictate" de guvern. Sursa: ARHIVA EVZ
Peste 1.000 de asistenţi maternali au părăsit anul trecut sistemul de protecţie a copilului. Iar numărul-celor care - nemulţumiţi de puţinii bani pe care-i mai primesc de la stat după reducerea veniturilor cu 25% - renunţă la jobul de părinte social pentru copiii nimănui continuă să crească.
Deşi statul face astfel economii prin faptul că nu mai trebuie să plătească salarii, destinul câtorva sute de copii ar putea fi schimbat radical: au fost nevoiţi să treacă din sânul unei familii, în care au trăit ani în şir şi de care s-au ataşat, într-un centru de protecţie al statului, alături de alţi copii abandonaţi.
Şi, potrivit datelor centralizate la nivelul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în primele nouă luni ale lui 2010, peste 300 de copii - peste 22% din totalul celor 1.400 abandonaţi de mamele sociale - au fost transferaţi de autorităţi în serviciul de tip rezidenţial, adică în centre de plasament.
Alţi peste 600 de copii au fost transferaţi la alţi asistenţi maternali, iar aproape 450 au fost plasaţi la rude, în grija altor familii sau au fost adoptaţi.
Pensionare, demisie sau retragerea atestatului
Concret, potrivit datelor direcţiilor, aproape 1.100 de asistenţi maternali şi-au încetat activitatea în perioada ianuarie-septembrie 2010. Cei mai mulţi au plecat din proprie iniţiativă (340 au ieşit la pensie şi tot atâţia au plecat cu acordul părţilor, prin demisie), în timp ce peste 400 au rămas fără atestat.
"Judeţele cu cei mai mulţi asistenţi maternali care şi-au încetat activitatea sunt Constanţa (73), Bacău, Dâmboviţa, Galaţi, Teleorman, Vaslu