Al doilea volum al romanului „Muntele vrăjit“, de Thomas Mann, va fi distribuit joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. În 1924, Thomas Mann (1875 - 1955) publica „Muntele vrăjit“, uimind întreaga lume literară prin densitatea temelor abordate şi prin lucidi-tatea teoriilor despre timp, literatură şi iubire.
Cinci ani mai târziu, în 1929, Mann primea Nobelul pentru Literatură, acordat de Academia Suedeză. Scriitorul german s-a folosit de vocile personajelor sale pentru a-şi exprima propriile puncte de vedere faţă de subiecte spinoase, abordate frecvent în marea literatură. Volumul al doilea al romanului „Muntele vrăjit", care îl are în centru pe Hans Castorp, începe cu o meditaţie a autorului, pe tema timpului. Mann se întreabă „Ce este timpul?", oferind imediat şi răspunsul: „o taină - ireală şi atotputernică".
Hans Castorp, un tânăr plecat doar pentru trei săptămâni să-şi viziteze vărul la un sanatoriu, rămâne el însuşi prizonierul timpului, al plictisului şi al întrebărilor fundamentale care îi ies în cale. După o febră zdravănă, care anunţa semnele unei boli insidioase, Hans Castorp fusese sfătuit de medici să rămână la clinică, măcar pentru câteva luni, până se vor face investigaţiile necesare şi până se va pune pe picioare.
Dar o ieşire atât de bruscă din vijelia cotidiană îndepărtează omul - şi cu atât mai mult pe un tânăr care încă nu şi-a înfipt destul de puternic rădăcinile în viaţă - de universul său cotidian, de datorii, interese, griji, speranţe. I s-a întâmplat şi lui Hans Castorp.
Romanul unui erudit
Plimbările lungi, meditaţia, odihna şi-au pus imediat amprenta asupra gândirii lui Castorp, care a fost influenţată de teoriile pacienţilor erudiţi pe care i-a întâlnit. Iar Mann se mişcă abil printre idei, scoţând esenţa din temele mari: eternitatea, religia, dreptul de proprietate, umanismul, libertatea i