Aproape 260 de minori au ajuns în grija statului în 2010, mare parte din cauza sărăciei, spun specialiştii.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi declară că anul trecut aproape 260 de minori au ajuns în grija statului, din cauza sărăciei, şi că sunt abandonaţi grupuri de fraţi.
„Anul trecut ne-am confruntat cu un fenomen care până acum nu era prezent, cel puţin în judeţul Mehedinţi. În anii trecuţi ajungeau în centrele de plasament şi la asistenţii maternali câte un copil sau doi. Anul acesta şi anul trecut s-a schimbat fenomenul şi ajung în plasament copii care provin din familii numeroase, grupuri de minori, câte patru sau chiar mai mulţi fraţi“, ne-a spus Angelica Boceanu, şeful Serviciului Îngrijire de Tip Familial din cadrul DGASPC Mehedinţi.
Nu puţini copii sunt abuzaţi sau neglijaţi. De cea de a doua situaţie au avut parte şi cei patru micuţi ai familiei Mirea, din satul Pluta, judeţul Mehedinţi, care în urma sesizărilor făcute de vecini la DGASPC au fost luaţi în grija statului săptămâna trecută.
„Tata nu avea deloc grijă de noi. Se îmbăta şi ne bătea tot timpul. Nu aveam nici ce să mâncăm. Am avut noroc cu moaşa şi unchiul nostru care ne mai dădeau de mâncare din când în când, altfel cred că muream“, ne-a spus Mitică Mirea, băiatul cel mare.
Pentru cei patru fraţi sărăcia lucie şi condiţiile mizere de trai de care au avut parte sunt de domeniul trecutului, şi se bucură de noile tratamente de care beneficiază în centrul de plasament.
Specialiştii se confruntă cu două situaţii
Oficialii din sistem spun că există două situaţii cu care se confruntă cel mai des: când familia conştientizează că nu se mai poate ocupa de creşterea copiilor în condiţii bune şi solicită ajutorul DGASPC, şi cazuri în care părinţii nu realizează că nu-şi pot îndeplini