Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a afirmat marţi, în PE, că sintagma 'dreptul copilului de a fi adoptat internaţional', nu este recunoscută de Convenţia ONU şi cea de la Haga, fiecare stat având obligaţia de a decide singur soluţiile potrivite copiilor săi, informează NewsIn.
"Apreciez interesul colegilor mei din delegaţia italiană pentru situaţia copiilor abandonaţi, interes pe care îl împărtăşim cu toţii de altfel, însă această problematică ţine doar de competenţa naţională. Am insistat să iau parte la această dezbatere deoarece provin dintr-o ţară asupra căreia se fac presiuni pentru reluarea adopţiilor internaţionale şi modificarea legislaţiei. Însă în România există mai multe familii doritoare să adopte decât copii adoptabili, iar legislaţia noastră, la care au contribuit şi experţi internaţionali, este în perfectă concordanţă cu cea europeană", a susţinut Băsescu, potrivit unui comunicat de presă remis marţi NewsIn.
Europarlamentarul PDL s-a referit la rezoluţia delegaţiei italiene, menţionând că "sintagma 'dreptul copilului de a fi adoptat internaţional', nu este recunoscută de Convenţia ONU şi cea de la Haga". "Adopţia internaţională reprezintă doar o opţiune. Aceşti copii ajung în sistem din cauza situaţiei financiare precare a părinţilor care conform legislaţiei şi convenţiilor internaţionale nu trebuie să reprezinte un motiv pentru adopţie. De aici, numărul mare de copii aflaţi în centrele de plasament. 22.966 de copii au totuşi un părinte. Legislaţia din România nu prevede decăderea din drepturile părinteşti, decât în cazul unui abuz. Deci aceşti copii nu sunt în situaţia de a fi adoptaţi. La fel şi cei 22.285 de copii aflaţi în asistenţă maternală", a mai afirmat Elena Băsescu.
"Raţionamentul Rezoluţiei trebuie axat asupra interesului superior, primordial al copilului şi nu al celui care adoptă. Fiecare stat, şi nu altcineva, are o