Reporterii „Adevărul" au făcut turul spitalelor din Chişinău pentru a afla condiţiile de tratament oferite pacienţilor. Cea mai „de temut" instituţie medicală din capitala Republicii Moldova, repetentă la capitolul dotări şi igienă, este chiar cea în care curăţenia ar trebui să fie baza vindecării: Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. În acelaşi clasament mai intră Spitalul Municipal Nr. 4 şi cel de Boli Contagioase pentru Copii, care n-au nici măcar acreditare de funcţionare.
LOCUL I - Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie
Miros usturător de mucegai, medicamente şi mizerie, oameni cu feţe cenuşii, măcinate de boală, pereţi scorojiţi care abia se mai ţin să nu se prăbuşească. Aşa arată un mic fragment din tabloul uneia dintre cele mai mai mari şi importante instituţii medicale din ţară, Spitalul de Ftiziopneumologie din Chişinău. Acesta ocupă şi locul I în topul celor mai dezastruoase spitale întocmit de „Adevărul".
Foto: Veceul de la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie
Saloanele supraaglomerate, îmbâcsite de praf şi neaerisite cu zilele fac parte din „tratamentul" de zi cu zi al celor care îşi varsă plămânii ciuruiţi de boală. Spitalul pentru suferinzii de TBC, o boală care răpune anual sute de oameni, poate fi uşor confundat cu un sanatoriu pentru muribunzi. Mult prea numeroşii pacienţi s-au aciuat şi pe holuri, unde conducerea instituţiei le-a improvizat nişte „saloane".
Spitale de cinci stele pentru bolnavii de lux ai Moldovei
Foto: Pacienţii care nu au loc în salon, stau pe hol
PRIZELE, CAPCANE ÎN SALOANE
Câteva paturi aliniate unul după altul, lipte de pereţii reci şi scorojiţi, sunt tot confortul pe care un sistem mai bolnav decât pacienţii îl oferă drept „şansă la viaţă". La etajul trei al spitalului, în „salonul" de pe hol sunt găzduiţi zece pacienţi, toţi cu tuberculoză. „Nu