Jim O'Neill, fostul economist-şef al băncii americane de investiţii Goldman Sachs şi inventatorul termenului BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China - cele mai mari ţări emergente) -, ia în considerare redefinirea modului de clasificare a economiilor, introducând o nouă categorie, a ţărilor maturizate (growth markets) care să facă trecerea între cele emergente şi cele dezvoltate, scrie Financial Times.
O'Neill intenţionează să anexeze Mexic, Coreea de Sud, Turcia şi Indonezia grupării formate din Brazilia, Rusia, India şi China şi să creeze o nouă categorie de ţări care nu mai pot fi catalogate drept emergente, dar nu fac parte încă nici din grupul ţărilor dezvoltate.
"Este penibil să spunem că Brazilia, Rusia, India şi China sunt pieţe emergente", a spus O'Neill, care în prezent conduce Goldman Sachs Asset Management.
Mexic şi Coreea de Sud reprezintă fiecare câte 1,6% din PIB-ul mondial calculat în termeni nominali, în timp ce Turcia şi Indonezia totalizează 1,2%, respectiv 1,1%.
"Orice economie care generează minimum 1% din Produsul Intern Brut mondial şi are în continuare potenţial de creştere trebuie luată în serios. Dar unele dintre pieţele emergente trebuie tratate în continuare ca atare pentru că sunt mici şi lipsite de lichiditate, iar investitorii nu trebuie să uite acest lucru", precizează fostul economist-şef de la Goldman Sachs.
Termenul BRIC a fost caracterizat în mod frecvent ca fiind un produs de marketing. Totuşi, conceptul, care face referire la cele mai importante ţări emergente, a atras atenţia guvernelor, investitorilor şi a reconfigurat strategiile marilor companii. Acum tot mai multe economii sunt dornice să facă parte dintr-un astfel de grup.
Jim O'Neill consideră că termenul de piaţă emergentă nu mai este util pentru că înglobează economii cu perspective economice mult prea diferite. Conceptul de piaţă emergen