Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi alte 150 rănite, marţi, 18 ianuarie, de către un kamikaze, care şi-a detonat centura plină cu explozibili în mijlocul unui grup de recruţi ai Poliţiei irakiene. Atentatul a avut loc la Tikrit, la nord de Bagdad, potrivit unui responsabil al Ministerului de Interne.
E vorba de cel mai grav atac de acest gen, de la atentatul asupra unei catedrale din Bagdad, unde 53 de oameni au fost ucişi pe 31 octombrie, într-un raid comando, revendicat de aripa irakiană a reţelei teroriste Al-Qaida.
Revenind la atacul din Tikrit, un kamikaze s-a aruncat în aer, în cursul dimineţii, în mijlocul unui grup de bărbaţi, lângă un punct de control al centrului de recrutare, povestesc martorii, citaţi de Agenţia France Presse.
Un bilanţ precedent arăta 37 de recruţi şi doi poliţişti ucişi şi 72 de răniţi.
La o oră după atentat, sectorul respectiv a fost împânzit de forţe de ordine, în timp ce numeroase ambulanţe continuau să ducă victimele la un spital din apropiere.
Numeroase pete de sânge şi rămăşiţe de trupuri umane puteau fi văzute pe jos, ca şi haine şi pantofi împrăştiaţi peste tot.
Violenţele păreau că s-au redus în Irak, după ce în noiembrie 2010, diferitele formaţiuni politice irakiene au încheiat un acord de partajare a puterii. Acest lucru a dus la formarea unui nou Guvern, pe 21 decembrie, după nouă luni de criză politică.
Noiembrie şi decembrie au fost cele mai sângeroase luni ale anului trecut, potrivit autorităţilor irakiene.
Atentatul din Tikrit scoate în evidenţă faptul că Poliţia şi armata din Irak, însărcinate cu menţinerea securităţii, după sfârşitul misiunilor de luptă ale armatei americane pe 31 august 2010 rămân ţintele favorite ale insurgenţilor.
Premierul Nuri al-Maliki a pus securitatea pe lista de priorităţi a noului său Cabinet.
Cel puţin 50 de persoane au