Mureşenii care nu se mai iubesc şi nu au copiii minori pot acum să-şi încheie mariajul chiar în faţa ofiţerului de Stare Civilă.
Procedura îi va costa însă de şase ori mai mult, dacă consilierii locali vor accepta propunerea Serviciului Evidenţa Persoanei din cadrul Primăriei, care a solicitat creşterea acestei taxe de la 100 de lei, cât era iniţial, la 650 de lei.
Circa 300 de divorţuri pe an
Funcţionarii primăriei se tem că o taxă de divorţ prea mică ar genera un val de solicitări la care n-ar putea face faţă. „Acum în cadrul Serviciului de Stare Civilă sunt zece angajaţi şi facem faţă cu greu atât eliberării certificatelor de naştere, de deces şi de căsătorie. Dacă taxa de divorţ ar rămâne 100 de lei am înregistra un val de divorţuri”, a precizat Cristian Chera, Şef Serviciu Evidenţa Persoanei.
Potrivit acestuia, din ce în ce mai mulţi mureşeni vor să divorţeze. „Anul trecut 980 de cupluri s-au căsătorit în Târgu-Mureş, dar am operat şi 350 de sentinţe de divorţ. În medie înregistrăm cam 300 de divorţuri pe an, ceea ce reprezintă un procent foarte mare faţă de numărul căsătoriilor. Noi nu dorim să încurajăm divorţul, iar acesta este un alt motiv pentru care dorim creşterea taxei”, a mai precizat Chera.
Procedura de divorţ durează circa o lună de zile de la depunerea solicitării de către ambii parteneri. Mureşenii care consideră noua taxă a Primăriei prea mare se pot adresa unui notar public, unde vor plăti 500 de lei pentru desfacerea căsătoriei.
Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: