Criza a afectat in ultimii doi ani toate sectoarele IT&C-ului romanesc, dar contractia nu a fost uniform distribuita geografic, unele zone inregistrand scaderi mai mici sau chiar cresteri datorita mixului de activitati, specificului local, orientarii spre servicii si productiei pentru export, precum si capacitatii de a atrage investitiile marilor companii IT straine, arata studiul “Geografia industriei IT&C in anii de criza”, realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul.
Bucurestiul isi pastreza rolul de pol al industriei IT&C, cu 67% din totalul cifrei de afaceri a sectorului IT&C, cu 56% din efectivul de angajati si peste 60% din contributia la PIB.
Potrivit Institutului pentru Tehnica de Calcul, piata de software, servicii si distributie IT a fost de circa 4 miliarde de euro in 2009, in timp ce sectorul telecomunicatiilor a fost de circa 3,9 miliarde de euro, conform arbitrului telecom.
In sectorul software si servicii IT, recesiunea nu a adus schimbari majore in configuratia geografica, dar majoritatea locatiilor din provincie cu aglomerari de firme software au avut o evolutie mai buna decat Capitala.
In Telecomunicatii, primul an de criza s-a soldat la Bucuresti cu o reducere a cifrei de afaceri cu 13,5%, echivalenta cu cea generala a sectorului, in timp ce in evolutia judetelor s-au inregistrat diferente mari.
Exista zone mai putin afectate, unde scaderea s-a situat sub 10%: Brasov, Prahova, Covasna, Cluj, dar si judete unde reducerile au depasit cu mult media: Iasi (-39%), Constanta (-28%), Ilfov (-42%).
Ponderea Capitalei in totalul veniturilor a crescut la 92,5%, fata de 71% in 2005, procesul datorandu-se atat dezvoltarii mai rapide a marilor operatori, cat si a achizitiilor pe care acestia le-au facut in provincie.
In sectorul hardware si electronica cresterile solide de la Nokia si evolutia contradict