Averea ex-preşedintelui tunisian Ben Ali şi a soţiei sale Leila Trabelsi este uriaşă. Fără a fi exhaustive, listele de bunuri publicate în aceste zile de când a fost gonit de la putere fostul dictator, sunt impresionante. O parte din avere ar putea fi blocată de justiţia franceză.
Imperiul economic al cuplului Ben Ali - Trabelsi este ameninţat. Două organizaţii - Transparency International şi Sherpa - au depus plângere în faţa parchetului din Paris pentru "corupţie, spălare de bani şi abuz de bunuri publice". Misiunea justiţiei franceze se anunţă însă anevoiasă chiar dacă şi puterea politică promite că va da o mână de ajutor.
Luate din scurt de căderea bruscă a regimului tunisian, dând impresia într-o primă instanţă că sprijină regimul de la Tunis, autorităţile de la Paris încearcă acum să modifice tirul. Bunurile din Franţa ale regimului demis sunt de duminică ţinta unei "vigilenţe speciale".
Concret, Trafin, oficiul francez însărcinat să urmărească orice mişcare suspectă pe circuitele financiare clandestine, e cu ochii pe toate bunurile familiei şi anturajului Ben Ali. Orice retragere de bani mai importantă, orice achizitţie mai mare de metale preţioase sau virament de fonduri în străinătate este urmărită cu atenţie şi blocată la nevoie.
Ţinând cont că sectoare întregi ale economiei erau - şi mai sunt dar pentru câtă vreme - controlate de familia fostului preşedinte, în curând peisajul economiei locale ar putea fi complet schimbat. În realitate, cei doi membri ai cuplului prezidenţial şi-au împărţit Tunisia în două. Preşedintele Ben Ali zona oraşului său natal şi coasta tunisiană, soţia sa Leila Trabelsi capitala Tunis şi periferia ei. Pentru mulţi observatori, ex-prima doamnă era însă capul răutăţilor, cea mai excesivă în acapararea bunurilor.
Fraţii şi surorile Leilei au pus mâna în 23 de ani de regim Ben Ali pe sectoare întreg