Sub titlul "Intelectualii judecă mass-media", editura Mordicus publică două volume de interviuri cu cei mai prestigioşi intelectuali francezi. Întrebaţi care-i părerea lor despre presa franceză de astăzi, majoritatea dintre ei nu ezită s-o critice, să se arate agasaţi de tonul folosit de jurnalişti. Televiziunea este ţinta principală a criticilor. E drept că pe de altă parte unii dintre filosofi nu ezită să se folosească şi ei de această platformă pentru a se face cunoscuţi.
Mass-media îi fascinează, îi irită, uneori îi revoltă pe intelectuali. Mulţi dintre aceştia sunt însă ca toată lumea, caută şi ei recunoştinţa mediatică. Greu deci pentru un intelectual, pentru un filosof în 2011 să evite ziarele, televiziunile sau radiourile.
Ce tribună mai bună pentru a-şi exprima ideile şi a transmite un mesaj societăţii decât aceste medii de informare. Intelectualii interogaţi de editura Mordicus întreţin însă relaţii diferite cu presa, unii sunt mai apropiaţi, alţii nu, fiecare se foloseşte de ziare şi audiovziual cum poate mai bine.
Toţi au însă în comun o îngrijorare: influenţa tot mai mare, controlul am putea spune, pe care-l exercită mass-media pe ansamblul activităţilor sociale şi chiar pe democraţie, pe funcţionarea acesteia. O altă problemă care-i alarmează pe intelectualii francezi este importanţa pe care au luat-o fluxurile de informaţii nu întotdeauna verificate. Cert, maşina de fabricat ştiri a devenit astăzi internetul, o sursă ce nu este însă neapărat fiabilă.
André Comte-Sponville, filosof de inspiraţie materialistă, raţionalistă şi umanistă, este totodată o personalitate mediatică. Pentru el, presa este utilă, preţioasă şi de neînlocuit. Din păcate, spune gânditorul, calitatea ziarelor noastre a devenit mediocră.
Era însă de aşteptat întrucât jurnalismul te împinge la mediocritate. Pe de o parte pentru că jurnalistul este ru