Certificatul energetic nu este o conditie pentru autentificarea actelor la tranzactiile imobiliare si acestea nu sunt declarate nule fara acest document in cele mai multe din cele 21 de state membre UE in care exista institutia notarului si care au aplicat in legislatiile nationale prevederile directivei europene privind performanta energetica a cladirilor, arata o situatie comparativa transmisa HotNews.ro de catre Uniunea notarilor (UNNPR). Reactia notarilor vine dupa ce recent, oficialii Ministerului Dezvoltarii au anuntat au in vedere introducerea in lege a sanctiunii de nulitate a actelor juridice semnate fara acest act. Vezi in text cum se aplica certificatul energetic in Germania, Austria, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Luxemburg, Ungaria, Bulgaria, Estonia si Slovenia.
"Precizam dintru inceput ca sub aspectul relevantei comparative cu sistemul din tara noastra, ne-am oprit doar la statele in care exista institutia notarului asa cum este aceasta cunoscuta in Romania. Exista 21 state europene care detin aceasta institutie. Se va vedea in continuare ca in majoritatea acestora obligativitatea pentru notar de a pune la dosar certificatul nu exista. Aceasta este o obligatie cetateneasca, este una de natura informativa si are rolul de a echilibra piata bunurilor imobiliare in functie de costul utilizarii unui imobil. Cu alte cuvinte, cumparatorul si locatarul pot evalua in mod realist cat ii va costa traiul in locuinta pe care doresc sa o cumpere sau sa o inchirieze", precizeaza notarii in situatia transmisa HotNews.ro.
Cum este aplicat certificatul energetic in 12 tari UE, potrivit UNNPR:
In Germania:
Legea de implementare a directivei UE nu precizeaza efecte din domeniul dreptului civil ale certificatului energetic, adica asupra validitatii contractului de vanzare sau inchiriere si nici o obligatie de trimitere la lege d