Lupii au repărut în pădurile din Republica Moldova după o absenţă de 50 de ani. Cercetătorii neagă însă că animalele ar fi pătruns în ţara noastră din România, după scoaterea sârmei ghimpate.
Circa 20 de lupi au fost observaţi în mai multe regiuni din Republica Moldova: în pădurea Zloţi, în raioanele Sângerei, Făleşti, Ungheni, Ceadâr-Lunga, Basarabeasca.
Autorităţile spun că venirea lupilor este îmbucurătoare. „Apariţia lupilor duce la dispariţia vulpilor, care au un efect mult mai negativ asupra gospodăriilor ţărăneşti", explică viceministrul Mediului Lazăr Chirică.
Savanţii ne asigură că numărul de 20 de lupi este unul mic pentru Republica Moldova şi că nu ar trebui să ne îngrijorăm. „Pădurile din ţară pot găzdui aproximativ 50 de lupi”, spune Fiodor Botnari, vicedirector Moldsilva.
Totodată autorităţile atenţionează că lupul este o specie protejată la nivel european, iar vânatul este pedepsit cu o amendă în valoare de până la 5.000 de lei.
„Este permis atacul asupra lupilor doar în legitimă apărare, însă acest fapt va trebui demonstrat", explică Nicolae Macovei, de la Ministerul Afacerilor Interne.
Reprezentanţii MAI spun că oamenii nu ar trebui să se teamă de lupi, pentru că de obicei aceştia atacă alte animale, mai puţin omul.
Cercetătorii afirmă că lupii au venit la noi din Ucraina şi România, unde se găsesc în număr mare. „Sunt false speculaţiile că ei au pătruns în ţara noastră din România anume după ce a fost scoasă sârma ghimpată. La cum arăta gardul, prin el nu putea să treacă un tractor, însă lupii au putut trece fără probleme şi când sârma nu fusese demontată" explică Fiodor Botnari, vicedirector Moldsilva.