Este puțin probabil ca programul „Prima casă“ să fie un succes în 2011, o soluție pentru continuarea acestuia e totuși, în primă fază, consumarea plafonului rămas neutilizat în 2010.
Instituțiile implicate în desfășurarea programului așteaptă aprobări din partea Guvernului și a Ministerului Finanțelor. „Nu se știe dacă va exista „Prima casă 3“, știu însă că sunt demersuri făcute și există și un proiect de hotărâre de guvern care vizează acest lucru. Continuarea programului în forma în care el s-a desfășurat până acum s-ar putea face prin utilizarea unui plafon rămas neconsumat din cel al anilor anteriori“, declara pentru "Capital" Aurel Șaramet, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), săptămâna trecută.
Atât la nivel guvernamental, cât și la nivel de sector bancar, se dorește continuarea programului. Băncile urmăresc valorificarea unei părți din plafonul de garanții imobiliare. „Momentan însă, programul e blocat, iar opinia noastră este că nu va fi un succes deosebit în anul curent. Puterea de cumpărare a românilor este aceeași“, a afirmat Aurel Șaramet.
„Programul va continua, cel puțin într-o primă etapă, într-o formulă cunoscută, urmând a se vedea dacă se vor găsi soluții pentru îmbunătățiri legate de plafoane, însă, pentru construcțiile noi, opinia mea este că dacă nu se încurajează și partea de ofertă, nu numai de cerere, respectiv partea ce ține de firmele de construcții, fie cu credit, fie cu garanții, problema caselor noi tinde să devină o problemă și din punctul de vedere al răbdării populației, mai ales în această perioadă“, ne-a spus șeful Fondului.
Dosare și după 1 ianuarie
Dacă programul va avea un orizont de timp mai lung și argumente pentru susținerea caselor noi, ar putea deveni un succes. Până atunci, este important să se finalizeze cazurile cu documente în curs de prelucrare