De la începutul anului, aproape 200 de persoane au depus dosare pentru a ieși anticipat la pensie. Deși sute de oameni vin lunar la Casa de Pensii pentru a-și depune dosarul, doar câteva zeci îndeplinesc condițiile legale și sunt acceptați.
Majoritatea solicitanților nu au mai înregistrat un venit stabil de ani buni, astfel că își pun speranța în pensionarea înainte de vreme.
„Am fost dată afară de la servici în urmă cu trei ani. Am așteptat mult ca să pot ieși la pensie anticipat și în această lună, când am auzit că se poate, am venit să îmi depun dosarul. Nu se poate ca după peste 30 de ani de muncă să nu am niciun venit lunar”, ne-a spus Maria Pomoloagă, în vârstă de 58 de ani.
Vechime de peste 30 de ani, condiție obligatorie
Pensionarea anticipată se face abia după ce angajatorul trimite Casei de Pensii încetarea contractului de muncă al solicitantului, în cazul celor care sunt încă în activitate.
De asemenea, deponenții trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puțin 30 de ani și trei luni pentru pensionarea anticipată parțial, vechime la care se mai adaugă 8 ani, pentru pensionarea anticipată.
„Pentru a se pensiona anticipat sau anticipat parțial, solicitanții trebuie să îndeplinească, cumulativ, condițiile de vârstă și de vechime. Avem două birouri unde desfășurăm acest proces, unul unde sunt analizate dosarele și Registratura, unde se face depunerea propriu-zisă, în cazul în care dosarele sunt complete și îndeplinesc condițiile cerute de lege”, ne-a spus Ioana Richard, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Mehedinți.
Liderul sindicatului pensionarilor din Mehedinți, Romulus Predescu, vorbește despre acțiunea oamenilor, susținând că aceștia așteaptă un venit stabil de la această acțiune.
„Așteaptă o schimbare în legătură cu recalcularea pensiilor, a fost o perioadă până acum când nu se mai putea