* majoritatea instituţiilor de învăţământ vor avea un buget mai mic decât cel necesar * conform Legii Bugetului, Primăria nu are voie să dea şcolilor bani în plus de salarii * şi anul trecut era la fel, dar Guvernul a decis pe ultima sută de metri să facă alocările financiare necesare
Ca şi anul trecut, finanţarea şcolilor în funcţie de numărul de elevi creează probleme. După primele calcule, în majoritatea instituţiilor banii nu ajung. Anul acesta, costul standard pentru un elev este de 2.230 de lei, cu 22% mai puţin decât anul trecut, când pentru ultimele două luni unele şcoli au primit sume în plus prin rectificare bugetară.
Anul acesta, deşi salariile au scăzut cu 25% sau chiar mai mult în unele situaţii, după cum declară sindicatele, scăderea costului standard a dus la aceeaşi situaţie: banii nu ajung pentru plata salariilor până în decembrie 2011.
Coeficienţii de diferenţiere ai standardelor de cost pe medii şi pe nivele nu s-au modificat decât la învăţământul liceal de muzică, adică la Liceul de Artă, unde a crescut de la 2,2 la 2,3 în 2011. În plus, în noua grilă a coeficienţilor, au fost evidenţiate situaţiile elevilor din învăţământul primar şi gimnazial integrat, pentru care se acordă coeficienţii: 1,297 în mediul urban şi 1,545 în mediul rural, respectiv 1,7 şi 2,079 pentru gimnaziu, în urban şi rural. Aceşti coeficienţi însă se aplică numai celor câţiva elevi cu deficienţe integraţi în clase obişnuite, nu costurilor tuturor elevilor din clasa respectivă, aşa încât veniturile şcolilor nu vor creşte foarte mult. În rest, coeficienţii sunt aceiaşi de anul trecut, subfinanţarea provenind din scăderea costului standard pe elev cu 22%.
"Sunt multe criterii de care ar trebui să se ţină seama"
"Dacă pe parcursul anului 2011 se vor mări salariile cu 15%, aşa cum s-a promis, cu atât mai mult banii nu vor ajunge. Noi acum întocmim bug