Aceleaşi preţuri-record au provocat revolte în Algeria şi limitarea exporturilor Indiei
Aceleaşi preţuri-record ale produselor alimentare, care au provocat revolte în Algeria şi limitarea exporturilor Indiei, determină America să aibă cele mai mari exporturi de produse agricole, în timp ce inflaţia se află la cel mai scăzut nivel din 1960. Costurile alimentelor la nivel global au crescut anul trecut cu 25%, ajungând la un nivel-record în decembrie 2010, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Ţările au cheltuit cel puţin 1.000 de miliarde de dolari pe importuri, iar cele mai sărace state au plătit mai mult cu 20% pentru acestea, comparativ cu 2009, a mai anunţat ONU.
În Statele Unite, vânzările de alimente au crescut cu 1,5%, anul trecut, iar pentru 2011 se estimează un avans de două puncte procentuale, potrivit datelor Departamentului de Agricultură din SUA (USDA).
Guvernele de la Beijing şi Belgrad încearcă să stimuleze importurile, să limiteze vânzările sau să elibereze stocurile pentru a reduce inflaţia la alimente. Creşterea preţurilor va determina un avans al exporturilor americane cu 16%, la un record de 126,5 miliarde dolari, în acest an, potrivit unei estimări a USDA.
Comercianţii din SUA au în plan scumpiri
În timp ce consumatorii din SUA nu au simţit aceste majorări, comercianţii precum Winn-Dixie au anunţat că au în plan scumpiri mai ales că, potrivit unui sondaj al Bloomberg, preţul mărfurilor va continua să crească.
"Suntem absolut răsfăţaţi", a spus Jason Britt, preşedinte al Central States Commodities Inc., o companie de cercetare şi analiză. "Avem produse de lux şi cheltuim puţin pe alimente. Nu aş fi surprins ca alimentele să reprezinte un procent mai mare din cheltuielile noastre", a explicat acesta.
Aproximativ 19 cenţi din fiecare dolar cheltuit pe alimente acoperă costurile materiil