China îşi confirmă statutul de superputere economică după ce anul trecut a atras investiţii străine directe de peste 100 de miliarde de dolari, iar în ultimii doi ani a acordat ţărilor în curs de dezvoltare mai multe credite decât Banca Mondială, organism special creat pentru a ajuta ţările sărace să se dezvolte.
Un studiu al cotidianului britanic Financial Times arată că prin intermediul a două bănci Beijingul a acordat în doi ani ţărilor în curs de dezvoltare credite în valoare de 110 mld. dolari (82,75 mld. euro), mai mult decât Banca Mondială, încă un indiciu al ambiţiilor Chinei la nivel mondial şi al încercărilor de a-şi asigura resurse naturale. Banca Mondială, instituţie care se dedică în mod tradiţional asistenţei statelor mai puţin dezvoltate, a oferit de la mijlocul lui 2008 la jumătatea lui 2010 credite în valoare de 100 mld. dolari, o valoare de asemenea record.
Cele două bănci, China Development Bank şi China Export-Import Bank, oferă condiţii mult mai bune decât Banca Mondială şi alţi creditori pentru anumite tranzacţii care au în spate interesele Beijingului şi condiţii similare pentru cele fără încărcătură politică.
Frânarea creditării din timpul crizei financiare a permis autorităţilor de la Beijing să promoveze interesele companiilor sale energetice cu ajutorul creditelor avantajoase acordate marilor producători de petrol şi gaze, printre care Rusia, Venezuela, Brazilia.
Împrumuturile date cu uşurinţă de Beijing au şi rolul de vector prin care autorităţile speră să "forţeze" internaţionalizarea yuanului. Jumătate din împrumutul de 20 mld. dolari oferit Venezuelei a fost denominat în yuani, banii urmând să se întoarcă în China prin achiziţii de echipamente şi bunuri produse de companiile chinezeşti.
Investiţii străine record
China a atras anul trecut o cantitate record de investiţii străine directe, acestea fiind e