Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la Timişoara, că a reluat discuţiile cu CSM privind Legea răspunderii magistraţilor.
"Am reluat discuţiile cu actuala conducere a CSM. Eu cred că în acest an, 2011, România va avea cel puţin un proiect trimis în Parlament privind Legea răspunderii magistraţilor. Proiectul este elaborat, vreau să obţin acordul CSM", a declarat Predoiu, citat de Mediafax.
Proiectul este menit "a-l responsabiliza pe magistrat "şi "a creşte încrederea cetăţeanului în judecător."
"Cetăţeanul se va duce acasă mai împăcat cu o decizie, chiar nefavorabil, şi nu se va grăbi să facă recurs şi să aglomereze instanţele doar pentru că nu are încredere în judecător", a spus ministrul Justiţiei.
Pe scurt despre lege
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Ministerului Justiţiei, în aprilie 2009, proiectul de lege privind răspunderea materială a magistraţilor în cazul săvârşirii unor erori judiciare.
Noutăţile introduse prin acest proiect sunt definirea noţiunilor de "rea-credinţă"şi "gravă neglijenţă"
Proiectul mai prevede că în cazul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român să plătească despăgubiri printr-o hotărâre definitivă, prin care a constatat încălcarea unuia sau mai multor articole din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, iar motivarea hotărârii indică o eroare judiciară într-un proces civil sau penal, CSM stabileşte cu celeritate dacă eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii a fost săvârşită cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
În cazul în care a fost stabilită existenţa relei credinţe sau a gravei neglijenţe în cadrul acţiunii disciplinare, Ministerul Economiei şi Finanţelor sesizează organul de urmărire penală competent şi se constituie parte civilă în cauză, cu suma plătită pentru repararea prejudi