Potrivit unui studiu realizat de o companie franceză, Păltinişul ar putea deveni centrul turismului de schi din România.
Autorităţi optimiste, investitori pesimişti atunci când este vorba despre domeniul schiabil Cindrel-Păltiniş. Specialiştii lucrează la optimizarea zonei. Pe hârtie, planuri mari transformă Păltinişul în centrul schiului românesc. Doar pe hârtie. „Francezii au lucrat la un studiu de fezabilitate pentru domeniul schiabil de la Păltiniş. Au prezentat nişte concluzii pe care există obiecţiuni şi cereri de clarificare. În curând vom avea forma finală asupra acestui studiu. E un proiect bun şi realizabil, care vizează dezvoltarea zonei pe următorii 10 ani. E prematur să ne dăm cu părerea şi nu vreau să tratez proiectul ca un fapt divers", spune Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu.
Investiţii pe 3-5 ani
Teoretic, proiectul ar urma să intre acum în cea de-a doua fază, cea de reamenajare şi extindere a domeniului, după care autorităţile vor căuta soluţii pentru „ameliorarea căilor de acces", apoi vine rândul planului de investiţie. Autorităţile estimează planul de investiţii pe 3-5 ani.
Fondurile urmează să provină din parteneriate public-private sau din investiţii locale şi străine. Acestea sunt planurile autorităţilor, care pe hârtie sună foarte bine. Însă realitatea o cunosc doar cei care au investit în zonă. „Foarte bine că vor să facă acest domeniu schiabil. Poate aşa îşi vor da seama şi ei ce înseamnă infrastructură pentru un domeniu schiabil", spune Milena Boţa, investitor în pârtia Onceşti, cea mai veche pârtie din Păltiniş. „Acest proiect presupune o supradimensionare totală a zonei. De la parcări, locuri de cazare, restaurante. Consiliul Judeţean ar urma să investească 35 milioane de euro doar în această infrastructură. Investiţiile serioase urmează de abia apoi. O telegondolă costă, de exemplu, în jur de 22 de mil