Rezoluţia a cinci grupuri europarlamentare privind simplificarea adopţiei copiilor în UE a fost adoptată astăzi, în Parlamentul European.
Deputaţii au cerut coordonarea la nivel european a practicilor şi politicilor adopţiei internaţionale, însă statelor membre UE le revine dreptul de a judeca cazurile de adopţie la nivel naţional.
Conform eurodeputatilor, UE va trebui să îmbunătăţească, să simplifice şi să faciliteze procedurile aferente adopţiei internaţionale şi să elimine birocraţia inutilă.
Rezoluţia a fost iniţiată de un număr mare de grupuri politice din Parlamentul European: PPE, S&D, ALDE, ECR şi GUE. Intenţia acestora a fost să creeze reguli la nivel european pentru coordonarea adopţiilor internaţionale, pentru a reduce numărul de copii care sunt forţaţi să petreacă perioade lungi de timp în orfelinate.
Citeşte ce poziţie au avut europarlamentarii români la discuţiile pe această temă
Adopţia naţională, cea mai bună soluţie
O astfel de măsură la nivel european ar putea îmbunătăţii asistenţa în domeniul serviciilor de informare, pregătirea adopţiei interstatale, procesarea cererilor de adopţii internaţionale şi serviciile post-adopţie.
Conform celor cinci grupuri parlamentare, adopţia în ţara de origine a copilului are cea mai mare prioritate, însă bunăstarea copilului trebuie să fie prima grijă a statului. Parlamentul European susţine că familiile care aleg să îşi dea copilul spre adopţie ar trebui să aibe cel puţin două solutii: să îşi găsească fie o familie de plasament, fie o familei adoptivă dintr-o altă ţară. Acest process trebuie realizat, însă, în conformitate cu legislaţia naţională, ceea ce înseamnă că familiile româneşti care vor să îşi dea copilul spre adopţie au o singură opţiune pentru cel mic. Plasarea într-o instituţie, cum ar fi un leagăn de copii, ar trebui folosită doar ca soluţie