Mai mult de jumatate din capacitatea electrica de 20.437 MW instalata in Romania va fi schimbata pana in 2035 cu unitati noi, potrivit lui Alexandru Sandulescu, directorul pentru politici energetice in cadrul Ministerului Economiei.
Schimbarile sunt prevazute in proiectul de revizuire a strategiei energetice aferente perioadei 2007-2020, aflat in discutie la Comisia Europeana, a explicat Alexandru Sandulescu, prezent la o conferinta pe teme energetice.
Potrivit documentului citat, pana in 2020 vor fi inlocuite capacitati de productie de circa 5.500 MW, iar pana in 2035 – peste 11.000 MW. Multe dintre capacitatile care urmeaza a fi scoase din functiune sunt termocentrale, ale caror durate de viata sunt depasite.
In conditiile in care este estimata o crestere a consumului de energie cu 2% pe an, vor fi necesare noi capacitati de productie. Printre acestea, "fermele de vant” ar putea acoperi productia realizata in prezent de termocentrale.
La sfarsitul lui 2010, Romania avea o capacitate eoliana instalata de 457 MW, potrivit datelor furnizate de Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE).
Pe parcursul lui 2011, capacitatea urmeaza sa creasca in conditiile in care anul acesta vor fi finalizate lucrarile la cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, dezvoltat de CEZ in regiunea Dobrogea. Compania ceha construieste, in comunele constantene Cogealac si Fantanele, un parc eolian cu o capacitate instalata de 600 MW, echivalenta cu cea a unui reactor de la centrala nucleara Cernavoda, investitia totala ridicandu-se la 1,1 miliarde de euro. Prima faza a proiectului inseamna instalarea a 139 de turbine eoliene in parcul de la Fantanele, iar altele 101 de turbine vor fi amplasate in apropiere, la Cogealac.
Parcuri eoliene mai opereaza si:
• Iberdrola Renovables din Spania, care va dezvolta i