Problemele cauzate de haosul economiei româneşti, încă în scădere după doi ani de acorduri cu FMI, se resimt puternic în buzunarele cetăţenilor. Suferinţa cauzată de măsurile drastice luate de actualul guvern îi face pe români să se uite înapoi, în trecutul comunist, iar, pe unii chiar să-l aprecieze pe dictatorul Ceauşescu pentru traiul oferit în acea perioadă. Iată un tablou al României actuale realizat de publicaţia americană Washington Post.
Lacrimile îi curg pe obrajii trecuţi. Elena Bocanu aprinde o lumânare şi o pune pe mormânt, alături de crizantemele lăsate de un alt admirator.
Obiectul devotamentului ei este Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist pe care majoritatea românilor îl asociază cu foamete, paranoia, orfelinate cu oameni bolnavi de SIDA, etc. Astăzi, când noul membru al UE se luptă cu haosul economic şi lărgirea decalajelor dintre bogaţi şi săraci, din ce în ce mai mulţi îşi amintesc nu de ultimii ani ai regimului Ceauşescu, ci de perioadq de dinainte în care, în schimbul obedienţei, primeau elementele de supravieţuire, scrie Washington Post
"Tu ne-a dat case, tu ne-ai dat de gaz pentru încălzire. Acum suntem nefericiţi, ca nişte câini," îl plânge Bocanu, o femeie de serviciu, în vârstă de 72 de ani, care câştigă echivalentul a 70 dolari pe lună.
Astfel de aprecieri la adresa lui Ceauşescu sunt rare. Dar, pe măsură ce greutăţile economice cresc, sondajele arată că mulţi români se uită înapoi cu drag la stabilitatea oferită de regimul comunist, notează publicaţia americană.
Un sondaj efectuat în septembrie de grupul CSOP arată că aproximativ jumătate dintre respondenţi - 49%, într-un sondaj cu o marjă de eroare de 2.9% - au declarat că viaţa în perioada regimului comunist a fost mai bună decât este în prezent.
Pe de altă parte, un sondaj al Institutului Român de Marketing şi Sondaje, realizat în 2005, pe fondul op