Periodic in discursul mass-media al politicienilor si al organizatiilor de parinti din Romania reapare ideea introducerii obligativitatii uniformelor scolare. Ne bantuie ca o stafie nevoia de uniformitate.
Conform unui recent sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) citat de ziarul Adevarul, 84% din populatia tarii este favorabila unei asemenea masuri. Motivul reaparitiei temei este acum un proiect de lege promovat de catre deputatul Cezar Preda (PDL). El preconizeaza ca "pe 15 septembrie 2011 vom avea uniforme in scoli".
In corul general al sustinatorilor unei asemenea legi, articolul de fata isi doreste sa faca nota discordanta.
Argumente pentru uniforme
Principalele argumente pe care le mobilizeaza sustinatorii uniformelor scolare se pot enumera usor:Uniformele vor creste disciplina in scoli.Uniformele vor promova un mai puternic sentiment de apartenenta la scoala.Uniformele vor reduce vizibilitatea mediului social de provenienta al elevilor si un anume tip de competitie pentru simboluri de status.
Unele ipoteze sunt chiar mai curajoase decat cele de mai sus. Se poate presupune ca:Uniformele pot reduce abuzul de substante nocive (droguri, alcool, tutun).Uniformele pot inbunatati performantele academice.
Studiul citat mai sus a verificat aceste doua ipoteze alaturi de primele doua din lista precedenta. Brunsma si Rockquemore au folosit setul de date al National Educational Longitudinal Study din 1988, un esantion reprezentativ pentru Statele Unite, multistadial la nivel de scoala si elevsi o metodologie statistica sofisticata pentru a identifica efectele care pot cu adevarat fi explicate prin existenta uniformelor scolare. Astfel, de exemplu, nu trebuie uitat ca insusi faptul ca intr-o scoala s-au introdus uniforme particularizeaza deja aceasta scoala. Motivele pentru diferente nu ar fi atunci prez