O persoană moare la fiecare 30 de secunde în lume din cauza acestei afecţiuni. Boală asociată în percepţia generală cu fumatul, cancerul bronhopulmonar afectează şi persoanele care nu s-au atins vreodată de ţigară.
Slab mediatizat, cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Peste 250.000 de europeni mor anual din cauza acestei boli. Vinovate sunt atât lipsa de informare, cât şi agresivitatea maladiei şi lipsa unor metode de screening eficiente. În plus, cancerul bronhopulmonar primeşte fonduri mici, mai exact, aproximativ o treime din cele alocate cercetării cancerului mamar. Potrivit datelor din 2005 ale Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, maladia ocupă primul loc ca incidenţă (cazuri noi) în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu o formă de cancer, fiind urmat de cel colorectal şi de prostată. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaţilor cu cancer. În ceea ce le priveşte pe femei, cancerul pulmonar apare cu o incidenţă mai mică, după cel mamar, de col uterin şi colorectal.
9 din 10 bolnavi sunt fumători
La nivel mondial, 80% din cazurile de boală sunt reprezentate de cancere cu celule mari, provocate de fumul de ţigară, iar 20% sunt cele cu celule mici. „Cancerul bronhopulmonar este o boală stigmatizantă, considerată ca fiind autoindusă, din cauza asocierii cu fumatul. Riscul de a face cancer creşte direct proporţional cu durata acestui obicei şi cu numărul de ţigări fumate. Însă aproximativ 13% din cazurile de cancer bronhopulmonar apar la persoane care nu au fumat niciodată", precizează conferenţiar doctor Tudor Ciuleanu, medic oncolog la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca.
Studiile arată că fumatul pasiv creşte riscul apariţiei cancerului bronhopulmonar cu 25% la soţii şi cu 17% la colegii de serviciu. În afară de fumul de ţigară, alte cauze care stau