90% dintre cei care solicită pensionarea anticipată nu au nicio sursă de venit. În prima jumătate a lunii ianuarie, sute de giurgiuveni au luat cu asalt Casa Judeţeană de Pensii (CJP) pentru a încerca să se pensioneze anticipat. Din cauza faptului că nu au îndeplinit condiţiile cerute de lege, mai puţin de 10% dintre ei au reuşit acest lucru.
Numărul mare al celor interesaţi este explicat prin faptul că din iunie 2010, Guvernul a „îngheţat” pensionarea anticipată, prin urmare în ultimele şase luni niciun giurgiuvean nu s-a mai pensionat înainte de termen. „În primele două săptămâni ale anului erau atât de mulţi încât de-abia reuşeam să mă strecor printre ei ca să ajung în birou. Acum sunt mai puţini pentru că oamenii au aflat condiţiile” a spus Nicolae Guţă, directorul adjunct al CJP Giurgiu.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor CJP Giurgiu, de la începutul anului şi până acum, peste 600 de giurgiuveni s-au înghesuit la ghişeele instituţiei pentru a afla în ce condiţii se pot pensiona anticipat. Dintre „curioşi” doar 54 au decis să îşi depună cereri. Cea mai mare parte nu s-au încadrat în rigorile legii, iar o mică parte au refuzat din cauza procentului de penalitate.
„Oamenii vin pentru că nu se mai descurcă cu banii. Peste 90% dintre ei nu mai lucrează de ani buni. Nu cred că sunt mulţi cei care ar sta acasă cu 500 de lei pe lună în condiţiile în care ca angajat ar câştiga 1.200 de lei. Din păcate locurile de muncă sunt puţine, iar cei în vârstă nu mai au nicio şansă de angajare” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Ion Iorga, directorul executiv al CJP Giurgiu. Acesta anticipează că până la finele lunii numărul cererilor depuse va fi de aproximativ 80, cu 20% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pot pierde aproape jumătate din pensie
Cornel este unul dintre giurgiuvenii care au decis să se pensioneze anticipat. Spune că