De mai bine de jumatate de secol mestecarea frunzelor de coca a fost interzisa la nivel mondial. Bolovia a initiat o campanie pentru scoaterea frunzelor de coca de pe lista drogurilor interzise de ONU, informeaza CNN.
Coca este o planta raspandita la scara larga in Anzi si este folosita ca planta medicinala. Frunzele care contin mici cantitati de cocaina au proprietati curative iar mestecarea lor face parte din traditia si cultura boliviana.
Presedintele Evo Morales, care a fost intr-o vreme liderul sindicatului crescatorilor de coca, spune ca planta in stare pura nu este un drog si ca este folosita de bolivieni ca medicament de sute de ani. Totodata frunzele sunt folosite si ca materie prima pentru obtinerea cocainei pure.
Potrivit Washington Office, SUA se va opune oricarei incercari de modificare a nomenclatorului drogurilor ilegale. Cu toate acestea daca nu exista atitudini oficiale de blocare a campaniei boliviene aceasta ar putea avea succes.
Daca pana pe 31 ianuarie 2011 nici un stat nu se declara impotrva initiativei boliviene, modificarea in nomenclator ar trebui sa se opereze automat. Ministrul afacerilor externe bolivian, David Choquehuanca se afla acum intr-un turneu european solicitand liderilor sa nu le blocheze initiativa. Pana acum totul pare sa mearga bine, Spania oferindu-se chiar sa joace un rol de mediator in speranta ajungerii la o solutie agreata de toate partile. De mai bine de jumatate de secol mestecarea frunzelor de coca a fost interzisa la nivel mondial. Bolovia a initiat o campanie pentru scoaterea frunzelor de coca de pe lista drogurilor interzise de ONU, informeaza CNN.
Coca este o planta raspandita la scara larga in Anzi si este folosita ca planta medicinala. Frunzele care contin mici cantitati de cocaina au proprietati curative iar mestecarea lor face parte din traditia si cul