Orice activitate pe care autorităţile o gestionează este sortită, aproape invariabil, eşecului.
Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că statul este o structură total ineficientă. Orice activitate pe care autorităţile o gestionează este sortită, aproape invariabil, eşecului. Exemplele sunt nenumărate: de la marile proiecte de infrastructură la promovarea turismului; de la programul de restructurare a aparatului bugetar la proiectele edilitare; de la strategia fiscală la absorbţia fondurilor europene; de la recalcularea pensiilor la managementul societăţilor de stat.
În ultima săptămână, Stefan Wagstyl, editor la prestigioasa publicaţie „Financial Times“, Greg Konieczny, directorul Fondului Proprietatea, şi Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton (administratorul Fondului Proprietatea), au atacat în termeni duri incompetenţa şi corupţia care sugrumă Guvernul de la Bucureşti.
Declaraţiile celor trei reliefează perfect haosul care domneşte la Palatul Victoria:
-Stefan Wagstyl, „Financial Times“: „În România, Guvernul s-a băgat într-o încurcătură prin încercarea de a încuraja privatizarea şi dezvoltarea pieţei de capital, încercând în acelaşi timp să stoarcă bani din companiile de stat pentru a-şi acoperi deficitul bugetar“; având în vedere că liderii români au preferat deseori să aplice remedii de scurtă durată în defavoarea unor politici înţelepte pe termen lung, n-ar fi o surpriză ca, şi în acest caz, să continue să căpuşeze Romgaz“ (autorul articolului face referire la decizia Executivului de a cere Romgaz să doneze 400 de milioane de lei la aşa-numitul fond de solidaritate). De la izbucnirea crizei globale, investitorii internaţionali au devenit foarte atenţi în ceea ce priveşte alegerea ţărilor din Europa Centrală şi de Est în care să-şi plaseze investiţiile, preferând în general Polonia, Cehia şi Slovacia faţă de statele