Foto: Thinkstock Viroză respiratorie, guturai, răceală... Ne-am confruntat cu ele de atâtea ori, încât ni se pare că le cunoştem bine manifestările. Într-adevăr, există sute de tulpini care pot produce viroze respiratorii, astfel încât nu este de mirare că, în fiecare an, un adult prezintă în mod obişnuit două-cinci asemenea episoade, iar un copil mai multe, chiar şapte-zece. Cu toate acestea, se poate ca simptomele sâcâitoare să ascundă, de fapt, altceva!
Cea mai importantă diferenţiere trebuie făcută fireşte între răceala banală şi gripă. Răceala se manifestă prin durere în gât, nas înfundat, secreţii nazale abundente, strănut, tuse iritativă, iar simptomele durează trei-cinci zile, bolnavul simţindu-se bine după o săptămână. Febra apare rar, este joasă, fiind întâlnită mai ales la copii. În schimb, în gripă, debutul este brutal, cu febră mare, frisoane, cefalee, dureri musculare şi articulare, oboseală şi stare generală alterată, tuse persistentă. Simptomele tind să se agraveze, şi evoluţia bolii se întinde pe o durată mai lungă.
Alergiile nu apar doar primăvara. Ele se pot întâlni şi în timpul iernii, iar uneori, simptomele lor se aseamănă cu cele ale unei răceli. Bolnavul are nasul înfundat, prezintă secreţii locale abundente, strănut, mâncărimi la nivelul ochilor şi al nasului, înroşirea ochilor şi lăcrimare, dureri de cap. Totuşi, în alergii, febra nu apare niciodată, iar durerile în gât şi tusea sunt rare. În plus, alergiile sunt de mai lungă durată – chiar săptămâni – şi bolnavii ajung să descopere în timp alergenii la care sunt sensibili.
Uneori, şi hepatita (de exemplu cea de tip B sau C) poate avea un debut asemănător cu al unei viroze: cu stare pronunţată de astenie, scăderea poftei de mâncare, febră joasă, dureri musculare şi articulare. Icterul apare mult mai târziu. Mononucleoza infecţioasă este o afecţiune produsă de