Persoanele care aduc ofrande fostului dictator Nicolae Ceausescu sunt putine in Romania, scrie presa internationala, insa, pe fondul crizei economice, un numar semnificativ de romani tanjeste dupa stabilitatea pe care o asigura fostul regim.
Totusi, cei mai multi romani il asociaza pe fostul dictator cu foamea, paranoia, focarele de infectii din orfelinate, SIDA si penele de curent, scrie Associated Press .
Jurnalistii isi incep materialul cu tabloul unei femei de 72 de ani, care plange la mormantul lui Nicolae Ceausescu. "Ne-ai dat case, gaze pentru incalzire, si acum traim in mizerie, ca niste caini", spune batrana, in timp ce aprinde o lumanare "langa crizantema lasata probabil de alt admirator". Associated Press subliniaza ca femeia traieste cu echivalentul a mai putin de 70 de dolari pe luna.
Jurnalistii precizeaza ca Romania, care este nou intrata in Uniunea Europeana, are o "situatie economica dezastruoasa" si exista decalaje majore intre cei saraci si bogatii tarii. Totusi, situatia actuala nu este similara cu cea din ultimii ani ai dictaturii, cat mai degraba cu cea din perioada mai timpurie, cand statul le asigura cetatenilor toate nevoile de baza in schimbul obedientei.
Un sondaj realizat in septembrie de institutul CSOP mentiona ca jumatate dintre romani crede ca situatia era mai buna in timpul regimului comunist. Pe de alta parte, insa, un alt studiu, realizat de Institutul roman pentru marketing si sondaje in anul 2005, in vremurile optimiste dinaintea aderarii la UE, indica faptul ca 64% dintre romani sunt de parere ca tara lor merge in directia cea buna.
Si vecinii bulgari empatizeaza cu nostalgicii romani ai comunismului, iar Bulgaria se confrunta, la randul sau, cu grave probleme economice. Conform unui studiu al Pew Research Center cu privire la 2009 si 2010, doar 52% dintre bulgari sunt d