Vizita de patru zile, pe care o efectuează preşedintele chinez în Statele Unite a debutat cu o cină privată la Casa Albă. Analiştii susţin că aceasta este cea mai importantă vizită făcută de un lider chinez în ultimii 30 de ani, ţinând cont de creşterea economică şi militară a Chinei.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Relaţia dintre cele două ţări este una complexă, dominată desigur de aspectele economice, dar cu o importantă componentă diplomatică, în ceea ce priveşte în primul rând Coreea de Nord şi Iranul.
"America şi China au ajuns într-un punct critic, un moment în care deciziile noastre, mari şi mici deopotrivă pot afecta întreaga traiectorie a relaţiilor bilaterale. În ultimii doi ani, de când Obama este preşedinte, am creat condiţiile unei cooperări mai strânse, mai profunde şi mai consecvente", a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
Divergenţele cele mai pronunţate sunt cele din domeniul monetar, SUA presând pentru o revalorizare a monedei chineze, în vederea unei echilibrări a relaţiei comerciale, în vreme ce preşedintele chinez insistă că sistemul monetar bazat pe dolar este de domeniul trecutului.
De notat că evoluţia celor două economii este defazată, cea chineză în ascensiune, cea americană în recesiune, dar Produsul Intern Brut chinez este doar o treime din cel american.
Volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări rămâne inferior celui dintre SUA şi Uniunea Europeană.
"Pe ambele maluri ale Pacificului există o oarecare nelinişte în privinţa ascensiunii Chinei şi viitorului relaţiei sino-americane. Aici, unii văd în progresul Chinei o ameninţare, care va duce la un conflict gen Război Rece sau la declinul Americii. În China există opinia că SUA încearcă să obstrucţioneze, să îngrădească progresul şi dezvoltarea ţării lor, un punct de vedere care alimentează un puternic