Ţările baltice şi cele scandinave vor să creeze o structură militară regională după modelul NATO pentru a-şi revendica resursele de petrol din zona arctică. Protejarea resurselor este unul dintre scopurile declarate ale cooperării militare în nordul Europei. Subiectul este pe agenda summitului desfăşurat la Londra.
Proiectul alianţei militare presupune unităţi militare, de frontieră, servicii secrete dar şi un sistem informatic de coordonare a acţiunilor în Arctica. Ideea unei asemenea structuri a mai fost vehiculată şi în trecut. În urmă cu doi ani, fostul ministru norvegian al Apărării, Thorvald Stoltenberg, a propus încheierea unui aşa-numit „Pact Nordic".
Planul Stoltenberg
Potrivit „planului Stoltenberg", alianţa militară include forţe de menţinere a păcii, de protecţie comună a frontierelor maritime precum şi centre comune de prevenire a atacurilor cibernetice. Tema a fost discutată la mai toate summiturile ţărilor nordice. Stoltenberg nu se sfieşte însă să admită că înfiinţarea unui mini-NATO constituie o replică la eforturile Rusiei de a exploata resursele de combustibil din Arctica. „Posibilităţile noastre trebuie să fie adecvate responsabilităţilor, inclusiv în ceea ce priveşte provocările din Arctica, ce se eliberează de sub gheţuri", a precizat fostul ministru norvegian. O decizie finală privind crearea noii alianţe va fi luată în luna aprilie, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele scandinave şi baltice.
Cameron joacă la două capete
„Alianţa presupune închegarea unui parteneriat cu statele NATO de la Marea Baltică, însemnând mai degrabă cooperare în domeniul securităţii la nivel regional decât naţional", a explicat Soren Gade, fost ministru al Apărării în Danemarca. De ce găzduieşte Marea Britanie acest summit, la care participă nouă ţări printre care Suedia, Norvegia, Estonia, Letonia şi Lituania? „Pentru că nu găs