Aderarea României şi Bulgariei la Schengen se află încă printre priorităţile preşedinţiei maghiare şi este la fel de importantă ca şi stabilitatea economică, criza financiară, aderarea Croaţiei la UE şi strategiile energetice europene.
"Sunt foarte optimist în legătură cu aderarea celor doua ţări la UE, vom continua să lucrăm la această problemă şi vom depune tot efortul necesar," a spus Gergely Polner, purtător de cuvânt al preşedinţiei maghiare şi reprezentanţei sale la Bruxelles, în exclusivitate, pentru Adevărul Europa.
Polner crede că aderarea la UE a celor două ţări nu este completă, din moment ce României şi Bulgariei încă nu le sunt recunoscute o serie de drepuri în statele membre. "Cred că aderarea la Schengen este foarte importantă pentru aceste ţări, ar însemna încă un pas înainte către un parteneriat complet cu UE," a mai spus Polner.
Viktor Orban, prim-ministrul maghiar a vorbit astăzi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg împreună cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, despre priorităţile preşediniţiei maghiare a consiluilui de miniştri UE.
"Voi lua mereu apărarea României şi Bulgariei [în faţa statelor membre] şi le voi sprijini să intre în spaţiul Schengen cât de repede posibil," a spus Orban. El a mai spus aderarea celor două ţări se află încă pe agenda sa şi speră că negocierile să se încheie până la sfârşitul preşedinţiei roatative maghiare a UE. aStiu că mai sunt cel puţin alte şase ţări la coadă pentru intrarea în Schengen, şi sunt şi ele pregătite, însă acum prioritatea mea este să ajut România şi Bulgaria," a mai spus Orban.
Contre politice
Preşedintele grupului social democraţilor europeni, Martin Schultz, a spus ieri în Parlamentul European că Ungaria ar trebui să îşi rezolve problema cu legea media cât mai repede, întrucât există altfel de pro