Oricat de greu le-ar fi pe timp de criza, romanii mai reusesc sa puna si cativa bani deoparte, pe care sa-i foloseasca la zile negre.
Dovada sta intr-un studiu Daedalus Millward Brown, facut public la sfarsitul anului trecut, din care reiese ca mai mult de jumatate (53%) dintre romani au reusit sa economiseasca in 2010, iar dintre acestia, 43% economisesc lunar aproximativ 200 de lei. Dintre cei care au economisit in 2010, aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia.
Avand in vedere acest lucru, bancile incearca pe cat posibil sa atraga clientii cu dobanzi la depozite destul de apropiate. Pentru depozitele in lei dobanzile sunt cam intre 6% si 7%, in functie de perioada de scadenta si de sumele depuse. Aproape la jumatate sunt insa dobanzile la depozitele in euro, in timp ce dobanzile la depozitele in dolari sunt si mai mici.
De exemplu, ING Bank iti ofera o dobanda la depozitul la termen ING Depozit de 6,2% pe an pentru depozitele in lei, cu maturitatea la o luna. Mai mult, ai zero comision la deschidere sau la lichidarea depozitului, ai flexibilitate la acesta constand in 3 perioade (1 luna, 3 luni, 12 luni), 2 valute (lei, euro), si 3 optiuni disponibile la scadenta. Cei de la ING se lauda ca ai control permanent asupra depozitului pe care il poti vedea la Multimatul din ING Self'Bank sau oricand in ING Home'Bank. Suma minima necesara pentru deschiderea unui depozit la termen este de 1.000 lei/euro.
Daca nu esti client ING, si nu ai deja ING Card Cont'ROL, te costa 20 lei taxa de deschidere cont, 2 lei taxa lunara de administrare a contului, 14 lei taxa de emitere card si 28 lei taxa anuala de administrare a cardului. In ceea ce priveste dobanda anuala, la depozitele in lei cu scadenta la o luna este de 6,2%, la cele la 3 luni si la un an de 7%. In schimb, la depozitele in valuta cu scadenta la o lun