La Cluj există o formaţie care nu a perceput onorarii în cei cinci ani de activitate. Atunci când, benevol, cei care i-au invitat pe membrii trupei Om să cânte i-au şi plătit, muzicienii au investit banii în scopuri caritabile.
Nu se ceartă niciodată pe modul în care să-şi împartă banii, cine merită mai mult şi cine mai puţin. Chiar dacă ar fi celebri, nu ar face subiectul tabloidelor şi nu s-ar despărţi din această cauză. Şi asta pentru că, pentru patru tineri muzicieni din Cluj, membri ai trupei Om, cuvântul „onorariu” n-a existat dintru bun început. Adrian Gherghel (percuţie), Oxana Gherghel (voce, pian), Robert Filip Dan (chitară, voce, fluier) şi Cristian Gherghel (percuţie) şi-au făcut o trupă în 2006, primul şi singurul proiect muzical din România exclusiv caritabil.
Ideea i-a aparţinut Oxanei, care a venit din Republica Moldova pentru a-şi face doctoratul în management, la Cluj. „Eu am terminat liceu de muzică. Când am ajuns am vrut să găsesc modalităţi ca să cânt, să-mi fac o trupă. Aşa l-am găsit pe Adi, care ulterior mi-a devenit soţ”, povesteşte Oxana.
Pentru că erau la început, nu se gândeau la onorarii, însă nici prin cap nu le-a trecut atunci că vor forma un proiect muzical, care va cânta exclusiv pentru scopuri caritabile. „Eram atât de la început, încât nici nu ne gândeam că am putea cere bani. Am decis însă direcţia trupei după vreo şase luni de activitate”, spune şi Adrian Gherghel.
Peste 100 de concerte caritabile
Oxana a fost singura care avea studii muzicale, ceilalţi trei membri componenţi ai trupei Om fiind instrumentişti începători. Oxana a fost cea care a perfecţionat soundul trupei şi a reuşit, în timp, să crească şi valorea de instrumentişti ai colegilor ei. „Nu suntem cu studii. Nu avem Conservator. Cântăm pentru cei cărora le place atmosfera pe care o facem în concerte. Atmosfera vine tocmai din ac