Numărul statelor emergente a crescut, iar dintre acestea, Turcia este vedeta grupului. Ţara emergentă este acel stat a cărui economie reprezintă cel puţin 1% din PIB-ul mondial.
Conceptul de "ţară emergentă" nu este nou. A apărut acum 30 de ani şi a fost creat de Antoine Van Agtmael, olandez, fost economist la Banca Mondială. În prezent, el este preşedintele fondului de investiţii Emerging Markets Management.
Van Agtmael s-a gândit să găsească o formulă alternativă la expresia "lumea a treia" şi să includă în ea acele ţări care sunt încă subdezvoltate, dar au un foarte bun potenţial de creştere.
Acum, prin ţară emergentă se înţelege altceva : ţara emergentă este acel stat a cărui economie reprezintă cel puţin 1% din PIB-ul mondial. La acest lucru s-a gândit economistul american Jim O’Neill, care a creat acronimul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).
China este a doua economie a lumii şi contribuie la PIB-ul mondial cu 9,3%. Pentru a avea un termen de comparaţie şi a vedea unde se află China, pentru că presa din aceste zile scrie despre întâlnirea de la egal la egal dintre Obama şi Hu Jintao, trebuie amintit că SUA reprezintă aproape 24% din PIB-ul mondial. Deci suntem departe de egalitate !
Brazilia, Rusia şi India, luate împreună se află şi mai departe : luate împreună, aceste ţări reprezintă circa 8% din PIB-ul planetei.
Iată că alte ţări vin puternic din urmă : Mexicul şi Coreea de Sud, fiecare contribuind cu peste 1,6% la PIB-ul mondial, Turcia, cu 1,2%. Indonezia este la limită, economia ei reprezintă 1% din cea mondială.
Din această listă lipseşte Africa de Sud, cea mai dezvoltată ţară a continentului african. Această ţară contribuie însă cu numai 0,6% din PIB-ul mondial, deci mai are cale lungă până la a fi considerată ţară emergentă. Pusă alături de Egipt şi de Nigeria, Africa de Sud poate intra într-un alt gru