Poliţia română de frontieră a sporit măsurile de securitate la graniţa cu Republica Moldova / Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP "Aici suntem la frontiera externă a Uniunii Europene şi suntem convinşi că e bine securizată" ? la Ungheni, în estul României, punct de trecere între Moldova şi România, Poliţia de Frontieră română se arată pregătită să intre în Schengen, a transmis ieri AFP de la graniţa de răsărit. Ceea ce au văzut jurnaliştii francezi la Ungheni: camere de supraveghere termice, computere conectate la Interpol, aparate mobile de control, un nou punct de frontieră conform normelor Schengen, strategii care să combată corupţia au fost confirmate de surse diplomatice, care au declarat că echipamentul de supraveghere şi activitatea autorităţilor române de la frontiera cu Moldova sunt la un nivel bun. Şi totuşi, în urmă cu câteva zile, Franţa a amânat raportul tehnic pozitiv privind implementarea în România a interfaţei umane a sistemului informatic SIS/SIRENE, în baza căruia operează spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, ne trag în jos şi vecinii bulgari, care par să nu se fi grăbit cu adoptarea normelor cerute de Schengen.
La mică distanţă de râul Prut, care separă pe o distanţă de 600 km Moldova de România, membru al UE din 2007, un punct de frontieră a apărut în mijlocul satului Ungheni (1.000 de locuitori), de-a lungul căii ferate, a transmis AFP.
"Înainte, controlam trenurile la 30 km de aici, dar, pentru a răspunde exigenţelor Schengen, am construit acest punct de control", a explicat pentru agenţia franceză Ştefan Alexa, şeful Poliţiei de Frontieră a judeţului Iaşi.
România a cheltuit peste un miliard de euro, din care 50% fonduri europene, pentru a răspunde normelor Schengen.
Lângă biserica ortodoxă din Ungheni, de unde slujbele sunt transmise prin megafoane, o duzină de trenuri de marfă şi de pasageri între Moldova şi România sun