Adopţia, inclusiv la nivel internaţional, ar trebui să fie încurajată pentru a asigura dreptul copilului la o viaţă de familie, spune o rezoluţie adoptată azi în plenul Parlamentului European (PE). Documentul precizează totodată că adopţia în ţara de origine a copilului ar trebui să aibă prioritate şi recunoaşte explicit competenţa statelor naţionale în elaborarea şi aplicarea legislaţiei privind adopţiile internaţionale.
Rezoluţia, depusă de cinci grupuri politice, printre care cel popular, cel socialist și cel liberal, subliniază protecţia dreptului copiilor la o viaţă de familie, garantând că aceştia nu sunt forţaţi să petreacă perioade lungi de timp în orfelinate, spune un comunicat al PE.
Adopţiei în ţara de origine a copilului ar trebui să i se acorde prioritate, ori de câte ori este posibil, interesul copilului fiind prioritar. Soluţii alternative pot fi găsirea unei familii de plasament, precum îngrijirea personală sau de tip rezidenţial, sau găsirea unei familii prin adopţie internaţională, în conformitate cu legislaţia naţională relevantă şi convenţiile internaţionale.
Plasarea într-o instituţie ar trebui folosită doar ca soluţie temporară, se arată în textul rezoluţiei adoptate de Parlamentului European.
Instituționalizarea, soluție finală și temporară
„Aceasta este una dintre noutățile aduse de rezoluție, având în vedere că până acum adopția era văzută ca ultima soluție în cazul copiilor abandonați și nu instituționalizarea. Acum raportul s-a schimbat, iar adopția, națională sau internațională, în funcție de legislația fiecărui stat, este pusă aproape pe același plan cu familia naturală”, susține Bogdan Panait, șeful Oficiului Român pentru Adopții (ORA).
În cazul adopţiilor internaţionale, statele membre ar trebui „să recunoască implicaţiile psihologice, emoţionale, fizice şi social/educaţionale” care